гр. Елена 5070 , ул. „Д-р Момчилов” 9 GSM: 0896 693169 e-mail: chumerna1901@abv.bg

Пешеходни маршрути

Град Елена - ханчето "Боаза"-2.30 часа

Пешеходни маршрути
Маршрутът преминава през една от най-интерсните в Еленския Балкан местности- „Боаза”. За нея е характерна специфична флора, която обикновено се среща на много по-висока надморска височина- диви папрати, билки, мъхове и лишеи съчетана с причудливи каменни форми.
Маршрутът минава над скални отвеси от където се разкрива живописна гледка към цялото дефиле. Преминава се покрай красив водопад, който образува скално корито от отвесни скали. За да преминете на отсрещния бряг за Ваше улеснение има изграден дървен мост. В района на водопада по Ваше желание могат да се направят атракции- спускане на рапел и въжен тролей.
Гарантираме Ви 3-часово невероятно изживяване!
Цени:
- планински водач: 20 лв
- инструктори за въжен тролей и/или алпийски рапел /включително екипировката/: 30 лв
-транспорт /2 лв от ханче „Боаза” до град Елена/
-обяд на свободна консумация в ханче „Боаза”

Град Елена- Христовкси водопад- град Елена-3.30 часа

Пешеходни маршрути
    Несъмнено това е един от маршрутите в Еленския Балкан, който предразполага за много силни емоци. Започва от автогарата в град Елена и се движи югоизточно като преминава през крайните улици на града. До скоро те са били махали и там със сигурност можете да усетите атмосфетара в която са живели и все още живеят еленчани.
    Маршрутът продължава по просторни поляни като пресича редки мешови горички. Пред погледа се разкрива чудна гледка към Балкана с  местния  първенец-  връх Чумерна /1536 м./ и Еленаската котловина.
    След като се премине покрай махала Христовци, малка лъкатушеща пътечка ще Ви отведе до природната забележителност- Христовския водопад. Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 метра по стъпаловидни скални образувания. Западната стена на коритото предтавлява отвесни скали, където с помощта на опитни инструктори можете да се спунете чрез алпийски рапел до реката. Несъмнено през летния сезон най-атрактивно и разхлаждащо е спукането чрез аплпийски рапел по самия водопад. Други възможности са: пускане по въжен тролей над реката и преминаване през специално изграден маршрут около водопада чрез използване на алийска техника.
     В района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю, маси и пейки, където могат
 да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети приготвени на огън.
    През летния сезон проявата може да се съчетае с плаж край реката.
    По желание може да се орагиира транспорт до град Елена или маршрутът продължава с връщане по същия път.
Цени:
- планински водач: 28 лв
- инструктори за въжен тролей и/или алпийски рапел и/или воден рапел /включително екипировката/: 30 лв
- пикник с дегустация на месни еленски специалитети- 10 лв на човек
- печено агне на чеверме- 200 лв / с предварителна заявка от 1 седмица/
-транспорт /3 лв от Христовски водопад до град Елена/

Град Елена- м. „Марков камък”- м „Раюв камък”- град Елена- 4.30 ч.

Пешеходни маршрути
    Еко-пътеката „Марков-Раюв камък” започва на 3 км южно от град Елена в посока прохода Елена- Твърдица. По желание до началото й може да се стигне с превоз. Маршрутът продължава в изкачване на  планински рид покрай природната забележителност „Марков камък”. Легендата разказва , че този скален къс е бил хвърлен от Крали Марко / български митичен герой/ по турска потеря, водеща български моми завързани на синджир.
    По-нататък еко-пътеката преминава над скални откоси от където се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и северният склон на Стара планина с  местния  първенец-  връх Чумерна /1536 м./. С достигането на платото на планинския рид, човек остава изумен от причудливата природа- мъхове, скали с формата на игли, костенурки и корита, всичко това в красива дъбова и габарова гора. По желание може да се организира пикник с дегустация на еленски месни специалитети приготвени на огън.
 В края на платото е друга природна забележителност- „Раюв камък”. Представлява 20-мертов скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир „Йовковци”. За да направите изживяването от разходката незабравимо, с помощта на опитни инструктори  можете да се спуснате с алпийски рапел в подножието на скалата.
Маршрутът продължава със спускане от планинския рид, преминавайки през махала Шумка до достигане на асфалтов път. Вървейки по криволичичещият към град Елена път се открива гледка към северния склон на Еленската котловина, където може да се види старото Климатично училище. Преминава се през махалите Горни Геновци и Мирославци. И сякаш неусетно се завръщате в град Елена.
Цени:
- планински водач: 36 лв
- инструктори за въжен тролей и/или алпийски рапел /включително екипировката/: 30 лв
- пикник с дегустация на месни еленски специалитети- 10 лв на човек
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg